Fridolin, Åkesson och Front National

På sin Facebook-sida har Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin skrivit ett inlägg som börjar med detta stycke:

"Nu får det vara slut på mörkandet, Åkesson! Du har nyligen kallat det franska rasistpartiet Front National för "fräscht" och "modernt". I onsdags höll deras grundare och parlamentariker Jean-Marie Le Pen valmöte där han önskade att Afrika skulle drabbas av ebola så människor dör hellre än flyr till Europa. Tidigare har Le Pen kallat Förintelsens gaskamrar för en "historisk bagatell". Är det detta parti du kommer bilda grupp med i EU-parlamentet?"

Hela inlägget återfinns under bilden här.

Vad är då problemet? Jo att Gustav Fridolin inte säger sanningen.

1. Åkessons uttalande om Front National gjordes i en intervju med DN tidigare i år. Där sa han följande:

"Man kan nu se att Marine Le Pen som ny partiledare verkligen har tagit strid mot den gamla bunkerfalangen i partiet. Hon vill driva partiet i en modern och ganska fräsch riktning tycker jag."

Med andra ord kallade Åkesson inte partiet för varken fräscht eller modernt, han sa att Marine Le Pen "vill driva partiet i en modern och fräsch riktning", dvs partiet är inte där än.

2. När Jean-Marie Le Pen (Marines pappa) uttalade sig om ebola så var det inte i det sammanhang som Fridolin påstår. Det var när ämnet överbefolkning diskuterades som JM Le-Pen sa att "herr ebola skulle ordna det på tre månader" han tillade senare att det var en observation och inte ett önskemål.

På den franska TV-kanalen TF1s hemsida kan man hitta en artikel med följande mening:

"Jean-Marie Le Pen, lors d'une discussion où il parlait de "l'explosion démographique" dans le monde, a lancé mardi soir à Marseille que 'Monseigneur Ebola peut régler ça en trois mois'."

Översatt till svenska:

"På tisdagskvällen i Marseille under en diskussion om befolkningsexplosionen i världen sa Jean-Marie Le Pen att 'Herr Ebola kan ordna det på tre månader.'"

Delar av den franska pressen valde dock att vinkla det och påstod att han sa det i samband med att ämnet invandring togs upp. Invandringen togs dock upp i ett tal en timme efter denna diskussion.

Är det så viktigt att jag tar upp dessa osanningar som Fridolin sprider? Kanske inte men om en politiker kan sprida osanningar i ett sammanhang så kan han nog även göra det i andra sammanhang. Frågan är då: vill vi ha politiker som sprider felaktig information eller rent av ljuger? Nu säger jag inte att Fridolin är sämre än någon annan politiker men jag anser att om man vill förändra något så bör man börja med sig själv och sin egen rörelse, jag tror på utveckling genom självkritik och förändring. Då jag själv varit medlem i Miljöpartiet och alltid röstat på partiet anser jag att Miljöpartiet och deras representanter bör vara mer självkritiska och föregå med gott exempel.

En uppmaning till Miljöpartiet (egentligen alla partier):
* Ljug inte.
* Ta reda på fakta.
* Använd er inte av argumentationsfel.

Ljuger ni så bidrar ni till att normalisera lögner i samhället. Använder ni er av argumentationsfel så bidrar ni till att fördumma oss medborgare vilket på sikt är samhällsskadligt. Hur bra är det exempelvis om våra elever och studenter börjar tro att ett argumentationsfel är ett bra argument?

Glöm inte att en av socialkonstruktivismens viktigare teser är att vår mellanmänskliga interaktion och språk skapar verkligheten. Använd därför inte bristande tankesätt och beteenden som vi inte vill ha i samhället.